een goede start na de vakantie met Storymappen

Wat hebben jullie meegemaakt waarvan je kunt leren om het in de toekomst nog beter te doen? Storymappen help bij het in kaart brengen!

Met Storymapping haal je, al voordat je met het hele team bij elkaar komt, de relevante informatie op die de situatie van het team in kaart brengt. Door samen met het hele team terug te kijken en valkuilen, oplossingselementen, gewenste effecten en middelen te visualiseren, levert ieder teamlid inzicht en toegevoegde waarde aan de teamontwikkeling voor 2023.

Voorbeeld van vragen in het formulier

Hoe gaat dat in zijn werk?

We halen verhalen op en zetten die om in een interactieve visual. Die visual bespreken we in teamverband met als doel de opgave integraal te benaderen (en op deze manier de suboptimalisatie en symptoombestrijding te voorkomen). Dit is geen ‘standaard’ werknemerstevredenheidsonderzoek waarbij statistische data wordt opgehaald, het gaat hierbij om kwalitatieve, inhoudelijke verhalen. Wat deze methode krachtig maakt is de opgehaalde informatie om te zetten in acties, plannen en oplossingen met de inbreng van de mensen die het werk doen.

Resultaat is dat iedereen voelt zich gehoord, (h)erkent de positie van de ander, ziet de samenhang, kan zijn of haar ideeën kwijt en krijgt zicht op de stappen (en de motivatie) om het in 2023 samen beter te gaan doen.

Dit zijn de stappen

  1. We zetten een formulier uit met vragen naar de verhalen/ situaties in 2022 waar we van kunnen leren om het in 2023 beter te doen.
  2. De opgehaalde verhalen zetten we om naar een interactieve plaat waarin je met filters diverse ‘kijkhoeken’ kunt genereren om zo met elkaar de verhalen te gaan duiden.
  3. De duiding met conclusies, acties en ideeën voor verbeteringen koppelen aan de doelen en integreren met de bestaande plannen en/of deze uitbreiden/ finetunen.

 

Zie hiernaast een voorbeeld van een formulier van een team die dit vorig jaar heeft gedaan en bekijk via deze link een deel van de opbrengst met interactieve plaat en filtermogelijkheden.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van ingevulde verhalen. Deze zijn van verschillende klanten, waarbij verschillende doelstellingen en vraagstellingen van belang waren (klik om te vergroten).

Wat kun je uit de verhalen halen?

Nadat alle verhalen zijn opgehaald gaan we een analyse maken. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar de situatie en wat het streven is (wat wil iemand bereiken). Daaruit zie je bijvoorbeeld een grote gemene deler, of juist tegenstrijdigheden. Je kan kijken naar de situatie en wat mensen lastig vinden, en wat de element van de oplossing dan is.

Vanuit verschillende kijkhoeken ontdek je patronen, die we door middel van ’tags’ gaan identificeren. Hier komen de thema’s uit voor verbeteringen zoals efficiënter vergaderen, duidelijke processen vaststellen, duidelijke rollen definiëren, informatieoverdracht optimaliseren, automatiseren van processen etc. Je kunt zelf nog een stap verder gaan en al deze thema’s in kaart brengen met Systems Mapping waardoor de samenhang duidelijk wordt en duidelijk wordt waar verbanden zijn en waar je het beste kunt beginnen met verbeteringen doorvoeren.

Hieronder zie je voorbeelden van verschillende filters bij een traject met een hoger onderwijs organisatie.

 

Meedoen

We willen 10 teams helpen een goede start te maken in het nieuwe jaar! Reageer snel via onderstaand formulier (en wees een van de 10 die we hiermee gratis gaan helpen). Dan ontwerpen samen het Storymap-formulier, halen de verhalen op en zetten de opgehaalde verhalen om naar een interactieve, filterbare visual. Doorlooptijd is ca. 3 weken, zodat alle teamleden de tijd hebben zijn of haar verhaal in te vullen).

Zo kan je met je team, afdeling of organisatie de verhalen samen gaan duiden en je bestaande plan/ roadmap maken of finetunen met draagvlak van het hele team/ afdeling of de organisatie. Wil je liever eerst meer weten over deze aanpak of meer voorbeelden van resultaten? Neem dan contact met ons op.

 

    Ik wil me inschrijven voor de nieuwsbrief van World of Minds


    Velden met een * zijn verplicht

    Back to Top